top of page

Voimakas puuelementti!

Puuelementin energiassa on kyse kasvusta ja muutoksesta. Ajattele siementä, joka on ollut lumipeitteen peitossa talvella ja lähes yhden yön aikana se puskee herkkiä versoja tumman jäätyneen maan läpi syntyäkseen aurinkoon ja ilmaan. Kuvittele voimaa ja energiaa, mikä tarvitaan sen toteuttamiseen!


Kuva: MagicHippo


Joka vuosi käymme läpi samanlaisen uudestisyntymisen ja uudistumisen prosessin. Pimeinä talvikuukausina kylvämme uuden vuoden siemeniä, pian ne itävät ja murtautuvat läpi altistuakseen auringon valolle. Meidän tehtävämme tässä vaiheessa on ylläpitää tervettä puuelementtiä pysymällä uskollisina, tehdä hyviä päätöksiä ja ylläpitää sujuvaa Qin (Chi) virtausta, jotta syksyllä korjaamme tavoitteidemme sadon.


Talven hiljaisuus ja "raskaus" (raskaat ruoat, paksut vaatteet/loimet, pitkät pimeät päivät) voi kuitenkin rakentaa painetta ja patoutunutta energiaa, joka ilmenee turhautumisena ja ärtyisyytenä. Tämä voi olla merkki puun epätasapainosta. Vaikka viha on puuvaiheen luonnollinen tunne, on tärkeää ymmärtää ero terveen ja epätasapainoisen vihan ilmaisun välillä. Viha voi olla tervettä ja hyödyllistä, kun meidän on puhuttava omasta puolestamme tai vastattava uhkaavaan tilanteeseen. Toisaalta epätasapainoinen viha voi ilmetä epäterveenä kilpailuna, kriittisenä tuomitsemisena, kontrolloivana käyttäytymisenä tai jopa tunnepurkauksina ja raivona.


Näinhän se etenee kisakausikin hevosen vuodessa, talvella istutetaan kunto ja kestävyys sekä aloitetaan treeni kohti kesän ja syksyn koitoksia. Lopulta, jos luoja suo ja keho kestää, kerätään syksyn mittaan mitalit ja kunniakirjat, ja aloitetaan sama homma seuraavana vuonna.

Viisi elementtiä nojaavat vahvasti, kuten ensimmäisessä osassa kerroin, vuodenaikoihin. Siksi on hyvä muistaa, että harva hevonen (tai ratsastaja) on suoraan joku elementti, vaan monen elementin summa. On kuitenkin niitä, kuten ihmisissä, jotka ovat hyvin suoraviivaisesti juuri yhden elementin sisällä. Jos olet lukenut kirjan Idiootit ympärilläni, jossa kirjoittaja kategoroi ihmiset värien mukaisiin ryhmiin, ymmärrät että harva on yksinomaan yhden raamin sisällä. Minä tosin taidan olla. Joka tapauksessa, jos tunnet kirjan, ymmärrät ehkä hieman paremmin jo alkuunsa, millä lailla viisi elementtiä eroavat toisistaan, ja mitä niiden kuvaamisesta voisi olla sinulle hyötyä. Tekstieni (eivät toki ole omiani vaan alla olevien lähteiden koonti) kautta voit tarkastella sekä itseäsi että hevostasi, ja mahdollisesti tämän ymmärryksen kautta saavuttaa ratsukkona enemmän.



Puuhevonen on täynnä elämää. Hän on vahva ja urheilullinen ja rakastaa juosta ja pelata kovaa. Hän pitää työnteosta, mutta haluaa myös työnsä haastavan häntä. Puuhevosella on itsevarmuutta, joka saa hänet erottumaan joukosta. Kun hänen energiansa suuntautuu kilpailuun, se voi tuottaa henkeäsalpaavan esityksen. Jos puuhevosen annetaan kasvaa levottomaksi eikä sille anneta tavoitetta, hänestä voi helposti tulla vaarallinen lainsuojaton.

WOODHORSE

Siinä lyhykäisyydessään puuhevosen kuvaus. Mutta eihän tämä nyt näin yksinkertaista ole. Kun ajattellaan puuhevosen temperamenttia, mieleen tulee ensimmäisenä kilpahevonen. Puuhevosen temperamentti on voimakas, urheilullinen, älykäs ja itsepäinen.

Tyypillisesti puuhevonen on “racehorse” eli täysiverinen kuten laukkahevonen, tai äärimmäistä nopeutta ja urheilullisuutta vaativa reininghevonen. Näiden hevosten tempperamentissa on kyse siis voimasta ja nopeudesta.


WOOD kilpahevonen

Kutsutaan tätä hevosta nimellä WOOD kilpahevonen. WOOD kilpahevosen temperamentissa on kyse siis voimasta ja nopeudesta. Sitä ei pelota jase haluaa voittaa hinnalla millä hyvänsä. Uskotaan, että puuhevonen rakastaa todella juosta.


Kilpailutilanteiden vaatimasta ankaruudesta huolimatta WOOD kilpahevonen on onnellinen töissä, mutta talliolosuhteissa se helposti turhautuu, jonka vuoksi tilanne voi tuoda esiin erilaisia huonoja tallitapoja ja jopa terveyshaasteita.



Omistaessasi siis kilpailuhenkisen puuhevosen, sinun on syytä tarjota sille riittävästi liikuntaa ja kattava harjoitusohjelma. Laiduntaminen ja muut puuhevoset kaverina voivat myös pitää sen tyytyväisenä.  

Ratsastajana ole luja, mutta vältä vastakkainasettelua. Sen sijaan pyri ohjaamaan ylimääräinen energia ja itsetietoisuus rakentaviin harjoituksiin.


WOOD näyttelyhevonen

Risteyttämällä esim. täysverinen ja puoliverinen saatetaan saada aikaiseksi toisen tyyppisen puuhevonen, näyttelyhevonen. WOOD näyttelyhevonen on edelleen loistava kilpailija, mutta sillä ei ole yhtä voimakasta halua juosta. Näyttelyhevonen voi vaikka pukittaa, jos hän ei halua tehdä jotain. Asia mitä WOOD kilpahevonen ei varmaan koskaan tekisi.


WOOD näyttelyhevonen nauttii kilpailemisesta. Se haluaa voittaa ja menestyy koulutusohjelmassa, joka keskittyy sen taitojen ja voiman parantamiseen. WOOD näyttelyhevonen työskentelee mielellään, kun hän näkee siihen syyn. WOOD näyttelyhevonen ei kuitenkaan siedä viilaavia harjoituksiin, jotka eivät liity suoraan hänen työhönsä. Poistu kentältä aina kun voit ja työskentele avoimilla pelloilla tai metsässä.

Stressaantuneena näyttelytyyppiselle puuhevoselle ei tule niinkään terveysongelmia tai huonoja tallitapoja, mutta niistä tulee varmasti kurittomia. Voit odottaa löytäväsi ämpäreitä ja aidantolppia tuhoutuneina, kun WOOD näyttelyhevonen kyllästyy.


Hankkiessasi hevosta, jolla on jompikumpi puuhevosen tempperamentti, mieti huolellisesti, mitä haluat ja pystyt käsittelemään. Monta kertaa ihminen on innoissaan katsellessaan kilpahevostyyppisen puuhevosen suoritusta, mutta hänellä on työ ja taitotaso näyttelyhevostyyppiselle puuhevoselle. Puuhevonen itsessään ei ole ongelma, vaan puuhevonen, joka ei vastaa henkilön odotuksia.

Hoida puuhevosta oikein*

Puu tarvitsee juuri oikean määrän kosteutta säilyttääkseen käyttökelpoisuutensa. Liian paljon kosteutta aiheuttaa mädäntymistä; liian vähän ja se muuttuu hauraaksi. Jos puuhevoselle syötetään liian vahvaa tai ravintorikasta ruokaa, se kerää kosteutta järjestelmäänsä, mikä näkyy turvotuksina jaloissa. Hänestä voi myös tulla vaikea käsitellä, jos ylimääräinen vahva ruoka aiheuttaa hänen järjestelmänsä ylikuumenemisen. Samaan aikaan hän tarvitsee runsaasti verta ravitakseen sidekudoksiaan ja pitääkseen ne joustavina. Klorofylli on puun verta ja klorofylliä sisältävät elintarvikkeet, kuten sinilevä ja sinimailasheinä, ovat hyödyllisiä puuhevoselle.


Maksa

Puuelementti ilmaisee itseään fyysisessä kehossa maksan ja sappirakon elinjärjestelmien kautta. Hevosilla ei tosin ole sappirakkoa. Tästä tosiasiasta huolimatta hevosen sappirakon järjestelmän energia on yhtä tärkeä kiinalaisessa lääketieteessä. Esimerkiksi TCM (traditional chinese medicine) pitää Maksaa (isolla alkukirjaimella, koska se viittaa kokonaisvaltaiseen järjestelmään) kehon strategisena suunnittelijana ja sappirakkoa on päätöksentekijänä.


Maksa- ja sappirakon järjestelmät eivät pidä äärimmäisyyksistä, ja puuelementin tehtävänä on varmistaa tasainen virtaava Qi (Chi) koko kehossa. Wood-järjestelmä on tärkeä osa kehon immuunitoimintaa. Joten kun ihmiset ja heidän hevosensa sairastuvat tai saavat allergioita keväällä, se on merkki siitä, että maksan / sappirakon järjestelmät voivat olla epätasapainossa. Muita puun epätasapainon fyysisiä oireita ovat: silmäongelmat, päänsärky, tukikudosongelmat, kavio-ongelmat ja jäykät liikkeet.


Puuvaiheen hoito

Mitä voit hevosesi omistajana (caretaker) tehdä edistääksesi harmoniaa kevään puuvaiheessa?

  • Puuvaiheeseen liittyvä maku on hapan, joten hapan sisällyttäminen ruokavalioon ** on hyvä maksalle / sappirakolle. Jotkut hevoset tykkäävätkin sitruunasta, viinietikasta.

  • Voikukka ja maitoohdake ovat loistavia yrttejä puujärjestelmään keväällä. Näillä on itsessään maksaa puhdistavia vaikutuksia.

  • Vie hevonen ulos ja liikkeelle. Jos sinä ja hevosesi ette ole olleet kovin aktiivisia talven aikana, aloita hitaasti ja vähitellen.

  • Jos hevosellesi kehittyy säännöllisesti allergioita tai jäykkyys-/jänneongelmia kevään aikana, kannattaa harkita ennakoivasti useiden hoitokertojen varaamista akupunkturistin ja osteopaatin kanssa. Nämä toimivat yhdessä toisiaan tukien oman kokemukseni mukaan.

  • Harjoittele kevyttä akupainantaa. Videoita on runsaasti verkossa, kunhan painelet oikeita pisteitä.

Lopuksi muista, että hyväntahtoisuus, ystävällisyys, anteeksianto ja kärsivällisyys ovat kaikki puuelementin hyveitä. Mikä tahansa näistä on hyvä mantra, joka auttaa palaamaan harmoniaan, kun turhautumisen, kärsimättömyyden tunteet valtaavat meidät. Ja ne valtaavat jossain vaiheessa, onhan kyse puuhevosesta.


Lähteet:

Natural Horse Magazine Volume 3 issue 2, 2018.

Traditional Acupunture, the Law of the Five Elements, Dianne M.Connelly, PH.D. Tia Sophia Institute, 1991.

Horse harmony, Madalyn Ward, 2008

Wood Becomes Water, Gail Reichstein. Kodansha USA, Inc., 1998.


* artikkelissa on kuvattu puuelementin kautta heikkouksia, joihin perinteisen kiinalaisen lääketieteen tiedon mukaan voidaan vaikuttaa mm. ruokailulla. Älä kuitenkaan ota tätä ehdottomana asiana, luonnollisesti pohdit aivoillasi ja toivottavasti neuvottelet ravitsemusterapeutin kanssa, joita on jo monia osaavia Suomessakin.


bottom of page