top of page

Viisi elementtiä TCM mukaan

Tuhansia vuosia sitten kiinalaisen lääketieteen harjoittajat tunnustivat, että kehon energia kiertää säännöllisesti viiden erillisen luonnollisen vaiheen läpi, joita usein kutsutaan viideksi elementiksi. He näkivät, miten kukin vaikutti kehon elintoimintoihin, emotionaaliseen vakauteen ja kehon ytimen terveyteen. Kun kohteen viisi elementtiä olivat terveitä ja tasapainoisia, hän hehkui elinvoimaa; Kun he olivat heikkoja tai epätasapainossa, hänelle kehittyi käyttäytymisongelmia ja fyysisiä vaivoja.


Tutustuin aikoinaan jos koulun alkukuukausina itsekin perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Sen ajatusmaailmassa mm. akupunktion saralla on paljon yhteistä mielestäni osteopatiaan: ajattelu kehosta kokonaisuutena, ympäristön vaikutukset sisäisesti ja ulkoisesti, harmonisuus ja jopa Chi, energia jonka tulisi virrata kehossa vapaasti. Ehkä siksi tuolloin perehdyin myös viiden elementin malliin ja sen vaikutukseen hevosilla. Vuosien aikana niin moni elementti on löytänyt omistajansa ja sen mukaan kehon heikkoudet ovat myös melko selkeästi tunnistettavissa.


Luonnon mallien tarkkailu ja vuodenaikojen syklien kokeminen sekä kasvien ja eläinten elinkaaren seuraaminen ohjaavat elämään sopusoinnussa luonnon kanssa. Viiden elementin teoria yhdistää vuodenaikojen luonnollisen kierron ihmisen/hevosen elinkaareen.

Kuva: suomennos Red Dog Ranch Equine LLC 2019


Nämä viisi luonnossa esiintyvää vaihetta - puu, tuli, maa, metalli ja vesi - esitetään visuaalisesti ympyränä (katso kuva 1) osoittamaan suhdetta, liikettä ja muutosta viiden elementin sisällä ja välillä. Puuelementti, kuten keväällä, edustaa syntymää ja uutta kasvua; Tuli heijastaa aktiivisuuden ja kehityksen huippuaikaa, joka on samanlainen kuin kesän energia; Maa edustaa siirtymää, tasapainotilaa kahden ääripään välillä ja heijastaa myös siirtymäaikaa kesästä (Yang ja ulkoinen toiminta) syksyyn (Yin ja sisäinen hiljaisuus); Metalli vastaa syksyn kautta, laskuvaihetta ja sadonkorjuuta; kun taas veden elementti, kuten talvi, heijastaa sekä kuolemaa että uudistumismahdollisuuksia.


Jokaisella näistä viidestä vaiheesta on paljon viisautta jaettavaksi.

Seuraa tulevia postauksia, niin kerron jokaisesta elementistä hieman lisää. Tunnistat ehkä hevosesi elementin ja ymmärrät sen elämää, haasteita, heikkouksia ja jopa terveysongelmia hieman paremmin*.


Lähteet:

Natural Horse Magazine Volume 3 issue 2, 2018.

Traditional Acupunture, the Law of the Five Elements, Dianne M.Connelly, PH.D. Tia Sophia Institute, 1991.

Horse harmony, Madalyn Ward, 2008


* kirjoitan tähän varmuudeksi, ettei kellekään jää ymmärtämättä: Tämä teoria perustuu siis vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen, eikä korvaa eläinlääkärin määräämää hoitoa.

bottom of page