top of page

Tutkimustietoa kuolaimen takana liikkumisen vaikutuksista

Hevoset ovat huippu-urheilijoita, joiden hapenkulutus on suuri suorituksen aikana. Ne ovat myös nasaalihengittäjiä eivätkä pysty siirtymään suun hengitykseen vastuksen vähentämiseksi. Tämä aiheuttaa ajoittain vakavia rajoituksia hengityskapasiteetissa ja rajoittaa siten hevosten urheilullista suorituskykyä, kertoo tutkimusryhmän Paula Tilley.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia saadaan eri mittaustuloksiin ns. luotiviivan edessä kulkemisella vs. takana. Mittauskulmat olivat 85 ja 110. Tutkimuksessa seurattiin useita eri tekijöitä hevosen fysiikassa, valtimoveren happi- ja laktaattipitoisuutta, sydämen sykettä, hengitystiheyttä, keuhkon sisäistä painetta ja nielun läpimittaa jne.


Kuva: tutkimusdata


Tutkimuksen tulokset olivat, pienestä otoksesta (40 korkean tason koulu- ja estehevosta)huolimatta selkeät ja melko vaikuttavat siinä määrin, että jokainen voi ainakin varmaan siirtää ratsastuksessa hevosensa ulos sieltä nyökystä.

Pakko tähän väliin sanoa, että harmikseni näen valitettavan paljon myös hevosen lihaksistossa, palleassa (tottakai kun tätäkin tulosta katsoo), kallonpohjassa pelkästään merkkejä hevosen liikkumisesta luotiviivan takana. Maailma kehittyy mutta pitkällä ollaan vielä siitä, että ratsastajat ymmärtäisivät todellisen peräänannon merkityksen.

Tutkimus luettavissa tästä:

Tilley, P.; Simões, J.; Sales Luis, J.P. Effects of a 15° Variation in Poll Flexion during Riding on the Respiratory Systems and Behaviour of High-Level Dressage and Show-Jumping Horses. Animals 2023, 13, 1714. https://doi.org/10.3390/ani13101714

bottom of page