top of page

Kipu kylkiluissa

Selkäkipu, niskakipu ja raajakipu ovat suhteellisen hyvin tunnistettuja kipuja hevosella. Kuitenkin, kuten ihmisillä, mikä tahansa kehon kudos pystyy tuntemaan kipua - ainoa ero on, että voimme kertoa, miltä meistä tuntuu, kun taas hevonen ei tähän pysty. Kun tunnustellessasi hevosesi selkää reaktio vaikuttaa kivulta, useimmat hevosen omistajat soittavat paikalle hierojan, osteopaatin, eläinlääkärin. Mutta jos jalan pitäminen hevosen kyljessä aiheuttaa vastustelua, jopa potkimista, kylkien käsittely ehkä puraisun, hevosen käytös saatetaan tulkita vain tuhmana käytöksenä. Mielestäni tuhmia hevosia ei ole olemassa, on vain hevosia, joilla on ikäviä kokemuksia ja muistoja.


Hevosten kylkiluiden tai kylkiluiden kivusta on hyvin vähän kirjallisuutta. Tieteellisen haun perusteella löytyi artikkeleita kylkiluunmurtumista, kylkiluun anatomian muutoksista tai septisestä niveltulehduksesta. Varsojen kylkiluun murtumat ovat yleisiä. Ammattitaitoiset osteopaatit, kiropraktikot, ehkä hierojatkin, tunnistavat linjastaan "jumissa olevan" kylkiluun tai kylkivälilihaksen jännityksen/kivun. Itse käytän tähän alueeseen paljon huomiota, etenkin kuten moni tietää, takimmaisten kylkiluiden kohdalla.


Hevosella on tyypillisesti 18 paria kylkiluita, jotka kiinnittyvät 18 rintanikamaan. Ensimmäiset 8 kiinnittyvät suoraan rintalastaan ja loput 10 ruston kautta. Kelluvia kylkiluita voi esiintyä.


Rintakehä on vahva mutta taipuisa, kiinteä mutta liikkuva ja alttiina valtaville voimille johtuen paitsi eturaajan kylkiluihin kiinnittyvistä lihaksista myös satulasta, satulavyöstä, ratsastajasta, lapaluun ja selkärangan liikkeestä jne. Rintakehä toimii myös sisäelinten suojakuorena.







Oireita, joiden perusteella voit epäillä kylkiluualueen vaivaa:

  • satulavyön kiristäminen tuntuu hevosesta epämukavalta

  • ihoherkkyys mm. harjatessa

  • selän aristaminen

  • herkkyys ratsastajan jalalle

  • yskiminen, hengästyminen

  • jopa ontumat


Kylkiluukipu tai kipu kylkivälilihaksissa voi olla valtavan kova. Oma tyttäreni kärsi jo nuorena kilpaurheilun toispuoleisen työkuorman vuoksi kylkivälihermon tulehduksesta, ja hämmästelin tapaa miten hän vältteli kiputilanteita istumisessa, nojaamisessa esim. autossa selkänojaan jne. Pohdi hevonen tässä tilanteessa!


Yllämainitut oireet voivat johtua myös monista muista syistä, kuten kissing spine, suolisto/mahaongelmat, lihasvamma, jännevamma tms. Tämän vuoksi oireen syy tulee aina selvittää. Mikäli hevosta on ontuman tai selän kipuilun vuoksi eläinlääkärin toimesta tutkittu, mahdollisesti kuvattu, eikä selittävää löydöstä oireille ole, on aika kutsua paikalle ammattitaitoinen hevososteopaatti.


Kivun paikallistaminen ja toteaminen, kenties kylkiluiden liikkuvuuden parantaminen ratkaisevat tilanteen sillä hetkellä, mutta perimmäinen syy miksi tila on päässyt syntymään, tulisi myös selvittää. Onko se yksinkertaisesti toisen hevosen potkuvamma, toispuoleinen ratsastaja, pallean toimintahäiriö tms. Kylkiluiden kontaktipinnat ovat todella laajat, joten myös kylkikaaren liikerajoitteen aiheuttama sisäelinten motiliteettirajoite tulisi vapauttaa.


Kylkiluiden kontaktipinnoista ja kehon toimintoihin vaikuttamisesta kuulet lisää HorsEssence -luentosarjan toisessa osassa. Luentosarjat tulossa kevään ja kesän 2023 aikana.


Artikkelissa on otteita kollegani osteopaatti Stephanie Pittan tekstistä ja omasta vuoden 2022 Facebook postauksestani.



bottom of page