top of page

Karismaattinen ja säteilevä Tulihevonen

Onko hevosesi näyttävä, seurallinen ja helppo kouluttaa? Onko hän herkkä, keskittymätön ja altis ahdistukselle? Jos näin on, hän saattaa olla tulihevonen.

Kiinalaisessa lääketieteessä ILO kuuluu tulielementtiin. Tulielementti on hyvin yang eli energinen, voimakas, lämmin, siihen liittyvät päivä, valo ja kesä. Täydessä kasvun vauhdissa oleva ja kukkiva kasvi edustaa tulta.


Tulielementtiin elimistä kuuluvat Sydän, Ohutsuoli, Kolmoislämpö* ja Sydämenhallitsija (sydänpussi konkreettisena rakenteena).

*Kolmoislämpö vastaa elinten välisistä suhteista ja niiden tasapainosta. Torso, kaulan ja nivusten väli jaetaan kolmeen osaan ylä-, keski- ja alalämmittäjään. Kaikki elimet luokitellaan johonkin näistä kuuluvaksi. Kolmoislämpö vastaa siis näiden lämmittäjien välisistä suhteista.


Keskitytään hetki sydänjärjestelmään, jota pidetään koko kehon hallitsijana kiinalaisessa lääketieteessä. Sanotaan, että sydän delegoi kaikki muut järjestelmät ja samalla luottaa muihin järjestelmiin ylläpitääkseen kaikkia elämän osa-alueita, minkä vuoksi tulielementissä on kolme ylimääräistä elinjärjestelmää sydämen suojelemiseksi. Sydänjärjestelmä hallitsee kehon verenkiertoa ja pulssia. Siinä on myös eläimen tai henkilön "shen" tai henki, joka voidaan nähdä silmien kimalluksena. Kun sydänjärjestelmä on harmoniassa, olennossa on tunne "joi de vivre" (elämänilo), henkilö tai hevonen nukkuu hyvin, ilmaisee myötätuntoa toisia kohtaan ja hänellä on syvät yhteydet toisiin/laumakumppaneihin.


Ilo tekee hyvää sydämelle ja verenkierrolle. Sydämen vaikutus ulottuu kaikkialle. Kiinalaisen näkemyksen mukaan sydän ei itsessään sairastu, vaan kärsii muiden elinten heikkoudesta välillisesti. Ilottomuus taas voi olla merkki tulen ja Sydämen huonovointisuudesta. Tuleen liittyy läsnäolo ja tietoisuus. Sydämen hyvinvointi näkyy silmissä kirkkaana ja avoimena katseena. Sydämellä on vahva yhteys Keuhkoon, joka kuuluu metallielementtiin ja suruun. Rytmillisesti ne pelaavat yhteen, sijaitsevat lähekkäin ja molempia hermottaa vagushermo.
Kuvittele kouluratsastusareena, jossa täysi luokka osallistujia saapuu vuorotellen ratsastamaan suorituksensa täyden katsomon edessä. Karismaattinen ryhdikäs kouluhevonen, joka pursuaa lavakarsimaa, nousee areenalle. Hevosen karva hehkuu kilpaa parrasvalojen kanssa, silmänsä säihkyvät, kun hevonen nauttii ihailevan yleisönsä säteilyssä. Hevonen suorastaan liitelee jokaisen askeleen läpi sulavasti ja loistavasti. Kaikki ovat lumottuja sen olemuksesta. Kun hevonen saa voittopisteet, kukaan ei ole yllättynyt. 
Tämä on TULIHEVONEN.


Johdonmukaisuutta kaipaava seurapiirijulkkis

Tulihevonen on karismaattinen ja säteilevä. Se voi kulkea räikeästi pää pystyssä ja häntää viuhtoen (älä sekoita tätä kipeään hevoseen joka pyörittää häntää epämukavuudesta johtuen), tai voi säteillä hiljaista viehätystä, joka hehkuu sydämellisestä kiintymyksestä.


Tulihevosen ensisijainen motivaatio on yhteys. Se haluaa olla muiden seurassa ja kuihtuu eristyksissä. Tulihevonen etsii fyysistä ja emotionaalista yhteyttä ja kukoistaa huomiosta. Tasapainossa sen rakastava luonteensa tuntuu lämpimältä ja pehmoiselta, ja hän nauttii hauskoista ja jännittävistä aktiviteeteista ratsastajansa kanssa; TULIHEVONEN on loistava kumppani ja ystävä. Kun TULIHEVONEN on epätasapainossa, hän on emotionaalisesti reaktiivinen ja etsii huomiota dramaattisen käyttäytymisen kautta. Epätasapaino laukaisee myös sopimattoman siteen – se yhdistyy nopeasti muihin hevosiin ja luo spektaakkelin joka kerta, kun se joutuu eroon uudesta ystävästään.


Haasteita syntyy, kun TULIHEVOSTA stimuloidaan liikaa, etenkin uusissa tilanteissa. TULIHEVONEN on emotionaalisesti ja fyysisesti herkkä; kaoottinen ympäristö ylikuormittaa sen akuutteja aisteja jättäen sen hermostuneeksi, irtonaiseksi ja maadoittumattomaksi. Avain onneen tämän hevosen kanssa on maadoitus.


TULIHEVOSEN lähtiessä liikkeelle, näet korkean pään, notkon selän ja nopean liikkeen - kaikki merkkejä mielen aktiivisuudesta. TULIHEVONEN unohtaa usein, että sillä on neljä jalkaa maassa. Sinun tehtäväsi on tunnistaa nämä merkit ja etsiä kontaktia, yhdistymistä, jotta TULIHEVONEN voi maadoittua läsnäolonne kautta. Joko alat tunnistaa oman TULIHEVOSESI?


Artikkelin lopussa on pari vinkkiä, miten voit parantaa tätä "maadottumista" hevosesi kanssa.


Rakasta jalat maassa

TULIHEVOSEN kouluttaminen on on hauskaa; se oppii nopeasti ja nauttii vaihtelusta. Mutta ennen kuin aloitat, varmista, että se on rauhallinen ja maadoittunut. Hiljainen mieli parantaa keskittymistä ja saa sen vastaanottavaiseksi. Työn aikana TULIHEVONEN tarvitsee emotionaalista yhteyttä ja kiitosta. Kehu sitä ylenpalttisesti, kun se tekee pienetkin asiat hyvin.


Liian nopea liikkuminen, pään korkea asento, hajamielinen huomio, kompastuminen tai koordinaation menetys ovat merkkejä siitä, että tulihevosesi on henkisesti kylläinen. On aika pitää tauko! 

Ymmärrä myös, että TULIHEVONEN voi olla hajamielinen. Se saattaa unohtaa asioita ja tarvita kertaamista, mutta pidä oppitunti monipuolisena ja mielenkiintoisena.Pidä TULIHEVONEN viileänä

TULIHEVOSEN yleisiä ongelmia on mm. käyttäytymisvaikeudet, eturaajojen jännevammat, olkanivelongelmat, navikulaarinen oireyhtymä, kuume, tulehdus, infektio, sarkoidit, hikoiluongelmat, kaviopaiseet erityisesti etujalkoissa, hormonaaliset ongelmat, sydänsairaudet, ihottumat, niskajännitys ja huono kehon tietoisuus.


TULIHEVONEN voi olla herkkä kuumuudelle ja jopa"kuihtua" kuumina kesäkuukausina – se voi jopa saada lämpöhalvauksen, jos sitä pyydetään ponnistelemaan lämpimällä säällä. Stressaantuneena se on myös altis hermostuneelle vatsalle, stressikoliikille, ruokahaluttomuudelle ja jopa mahahaavalle. Se voi myös kärsiä monenlaisista"lämpö" -oireista, jotka vaihtelevat korkeasta kuumeesta ja tulehduksista kaviopaiseisiin (erityisesti eturaajassa) ja punaisiin, ärtyneisiin ihottumiin.


Johda TUKIHEVOSEN emotionaalista tasapainoa

Helppouden tilassa TULIHEVOSELLA on laskuvesi ja virtaus, jonka voit aistia. Pidä tätä tilaa yllä. Valitettavasti usein yritämme hallita hevosta, mikä luo vain ahdistusta ja vastustusta. Avain TULIHEVOSEN kanssa on läsnäolo, hetkestä nauttiminen.


Stressi saa meidät tuntemaan huolta, ahdistusta ja turhautumista, ja nämä tunteet heikentävät tapaamme elää ja olla vuorovaikutuksessa. Nämä tunteet ovat myös esimerkkejä tulielementin epätasapainosta. Kuitenkin kun keskitymme rakkauteen, arvostukseen ja kiitollisuuteen ja ilmaisemme niitä, voimme elää ja yhdistyä toisiin optimaalisella tasolla, kun tulielementti on harmoniassa.


Johda TULIHEVOSESI kohti emotionaalista tasapainoa, ja hyvä terveys seuraa luonnollisesti. Tarkkaile kehon ja ympäristön lämpöä, äläkä ylitreenaa kuumalla säällä. Akupainanta tuottaa hevosellesi mielihyvää, ja saa sen rentoutumaan, jonka kautta se pystyy seisomaan tukevasti neljällä jalallaan. Rentouttavat eteeriset öljyt ja muut mielen hallinnan tuotteet voivat olla avuksi**.


Jos hevosesi temperamentti ei vastaa tässä tai edellisessä artikkelissa (puuhevonen) kuvattua, pysy kuulolla. Sinulla voi olla maa-, metalli- tai vesihevonen.Lähteet:

Equine Wellnessmagazine, 5 Elements of Chinese Medicine – Fire Horse, Susan Tenney 2014

Natural Horse Magazine Volume 3 issue 2, 2018.

Traditional Acupunture, the Law of the Five Elements, Dianne M.Connelly, PH.D. Tia Sophia Institute, 1991.

Horse harmony, Madalyn Ward, 2008


bottom of page