top of page

Hengitystieoireinen hevonen hyötyy omega-3-rasvahapoista

Hengitystieoireilut voivat heikentää hevosen suorituskykyä. Astma-termin alle luetaan hevosen hengitystieoireilut, olivat ne sitten lieviä allergiasta johtuvia tai kroonisia pölykeuhko-ohjelmia kuten puhkuria. Oireilun alkuperästä riippumatta krooninen tulehdus on hevosen astman keskeinen piirre. Tällaisena kuivana aikana kun sadetta ei ole ja heinä sekä laidun alkaa pölytä, on hyvä muistella mieliin näytöt Omega-3-rasvahappojen ja nimenomaan EPA ja DHA -rasvahappojen hyödyistä astmaattisille hevosille.


Omega-3-rasvahapot – erityisesti eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) – ovat pitkään olleet tunnettuja tehokkaista anti-inflammatorisista vaikutuksistaan.


Ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat paljastaneet, että suurempi omega-3-rasvahappojen saanti liittyy sisätilojen saastumisen aiheuttamiin astmaoireiden vähenemiseen. Lisäksi epidemiologiset ja havainnointitutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapot voivat olla tehokkaita astman ehkäisyssä ja parantamisessa.

Hevosilla aiheesta on toistaiseksi vähän tutkimuksia. Eräässä Purduen yliopiston vuoden 2014 tutkimuksessa tarkasteltiin kuitenkin omega-3-ravintolisän vaikutuksia hevosten astmaa sairastaviin hevosiin. Kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa 32 hevosta, joilla oli joko RAO tai IAD, ruokittiin täydellisellä pelletoidulla ruokavaliolla ilman heinää ja joko 1,5 grammaa DHA:ta, 3 grammaa DHA:ta tai lumelääkettä. Kaikkien lääkkeiden annosta pidätyttiin tutkimuksen aikana ja hevosen suorituskyky, hengitysvaikeudet ja yskä arvioitiin joka viikko heidän omistajiensa tai huoltajiensa toimesta.

Kahdeksan viikon ravintolisän syöttämisen jälkeen tulokset:

  • kliiniset hengityselinsairauden oireet kuten yskä (etenkin RAO ja IAD) paranivat jopa 60%

  • lähes 50% parantuminen keuhkofunktioissa

  • lievä parantuminen alimpien hengitysteiden terveydessä (keuhkohuuhtelulla tutkittu)

  • DHA arvot kohosivat merkitsevästi (yli 10 kertainen arvo alkutilanteeseen nähden) verestä mitattuna

Erityisesti omega-3-lisäravinteita saaneiden hevosten neutrofiilien määrä väheni myös bronkoalveolaarisessa huuhtelunesteessä (lasku 23 prosentista 9 prosenttiin). Se on merkittävää, koska neutrofiilit on keskeinen mittari hengitysteiden tulehdusta diagnosoidessa. Tutkijat huomauttivat, että tällä vähäpölyisellä ruokavaliolla ja omega-3-lisäravinnoilla oli "samankaltaiset kliiniset edut kuin kolmen viikon deksametasonin annostelussa ilman ruokavaliomuutoksia". Tutkijat lisäsivät kuitenkin, että hevoset, joilla on RAO, saattavat silti tarvita lääkitystä pahenemisvaiheen aikana. Tilanne on siis arvioitava luonnollisesti eläinlääkärin toimesta.


Tutkimuksen lisäravinne oli leväpohjaista, joka sisältää pääasiassa omega-3-rasvahappoa ainoastaan DHA:ta. Leväpohjaista tuotetta käytettäessä hevonen menettää muiden omega-3-rasvahappojen, kuten DHA:n kanssa synergisesti toimivan EPA:n, tulehdusta ehkäisevät lisäedut. Erityisesti kalaöljyt tarjoavat kahta elintärkeää omega-3-rasvahappoa: EPA:ta ja DHA:ta.

Laajojen anti-inflammatoristen etujensa ansiosta omega-3-rasvahapot ovat lupaavia myös muissa yleisissä hevosten terveysongelmissa, kuten nivelrikossa , iho-ongelmissa ja jopa laminiitissa. Suomessa markkinoilla on mm. Nutrolin Sport. Öljyn valmistuksessa käytetään villejä syvänmeren kaloja, jotka on pyydetty Etelä-Amerikan rannikon puhtaista vesistä. Kalastusta alueella säädellään liikakalastuksen välttämiseksi. Nutrolinin käyttämä öljy tuotetaan Friend of the Sea -organisaation valvonnassa. Itse ja monet asiakkaani ovat valinneet Nutrolinin sen kotimaisuuden ja laadukkuuden vuoksi.

*Nogradi, N., L.L. Couetil, J. Messick, et al. 2014. Omega-3 fatty acid supplementation provides an additional benefit to a low-dust diet in the management of horses with chronic lower airway inflammatory disease. Journal of Internal Veterinary Medicine.

Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4858086/

RAO=Recurrent Airway Obstruction kansankielellä pölyallergia, puhkuri

IAD=Inflammatory Airway Disease, ei-infektiivinen keuhkosairaus


bottom of page